Peste 5.600 de liceeni din 5 țări vor învăța să devină antreprenori sociali în cadrul unui proiect educațional românesc

Schimbările demografice din România din perioada 2015-2020 vor modifica dramatic piața muncii, determinând scăderea numărului de persoane active cu 4,5% și creșterea numărului de pensionari cu aproximativ 13%[i]. În acest context, România va trebui să investească masiv în educația și abilitățile persoanelor active și în dezvoltarea sectorului IMM.

Una dintre soluțiile la efectele schimbărilor demografice este dezvoltarea antreprenoriatului social și încurajarea tinerilor către acest domeniu, se arată în cercetarea ”Gap analyses, scope and search”[ii], realizată în cadrul programului european JA Social Enterprise 360, implementat de organizații din opt țări europene (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Germania, Croația, România) și cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Inițiativa prevede  elaborarea unei curricule educaționale dedicată antreprenoriatului social, ce va putea fi folosită gratuit în învățământul liceal.

Programul este derulat de organizația Junior Achievement (JA) România și încurajează tinerii să conștientizeze oportunitățile antreprenoriatului social și să inițieze afaceri de succes, care să aducă schimbarea în comunitățile lor.  

Programul va debuta în luna octombrie cu un proiect pilot la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, ce va fi ulterior replicat în 60 de licee din țară și în alte cinci state europene. În proiect vor fi implicați peste 5.600 de liceeni și 450 de profesori, care vor folosi metode learning by doing pentru a învăța să lanseze proiecte de afaceri cu impact social puternic.

În cadrul programului a fost realizată o analiză a situației educației antreprenoriale în țările participante, o curriculă de antreprenoriat social, materiale educaționale moderne, studii de caz și o platformă online de învățare. În plus, elevii și profesorii implicați vor avea acces la traininguri și webinarii cu antreprenori sociali, precum și la competiții locale și internaționale, în care elevii vor fi mentorați de voluntari din mediul de afaceri.

Soluții pentru reducerea sărăciei

Spre deosebire de modelul clasic de afaceri orientat către profit, antreprenoriatul social se concentrează în primul rând pe nevoile unor categorii de oameni marginalizați sau pe probleme sociale – precum șomajul, lipsa de servicii de educație, de sănătate, sau degradarea mediului – și contribuie la rezolvarea sau remedierea acestora.
 
În România, antreprenoriatul social ar putea oferi soluții la multe dintre problemele populației. Pe fondul ratei ridicate a șomajului, afacerile sociale ar putea crea locuri de muncă, ameliorând sărăcia în care trăiesc în prezent, potrivit datelor Ministerului Muncii, aproape cinci milioane de români.
 
Proiectele de afaceri sociale pot reprezenta o soluție pentru mulți antreprenori locali, în special în zona rurală, care concentrează aproape jumătate din populația țării și unde 70% dintre oameni trăiesc în sărăcie și fără acces la utilități si tehnologie. De asemenea, antreprenoriatul social poate oferi soluții pentru integrarea multor categorii dezavantajate, precum persoanele fără studii, sau cele cu dizabilități. Potrivit statisticilor[iii], în România sunt peste 600.000 de persoane adulte cu dizabilități și doar 4,6% dintre acestea au un loc de muncă.
 
Proiectul JA Social Enterprise 360 este derulat de JA România în parteneriat cu JA Europe, JA Grecia, JA Italia, JA Spania, organizațiile Stichting Jong Ondernemen din Olanda și The Grameen Creative Lab[iv] din Germania, Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea și Facultatea de Științe Economice Osijek din Croația. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Proiecte de parteneriat strategic pentru educație școlară  (Acțiunea Cheie 2).
 
[i] Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014-2020)
[ii] Studiul ”Gap analyses, scope and search”, realizat în cadrul programului SE360
[iii] Statistică realizată de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități
[iv] The Grameen Creative Lab este o organizație înființată de Prof. Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace (2006) pentru proiectul Grameen Bank, supranumit ”Banca săracilor” – o instituție ce finanțează proiectele mici de afaceri sociale