Best Buddy – aplicatia smartphone ce combate depresia

V-ați simțit vreodată trist sau fără speranță, chiar dacă păreați să aveți o viață bună și plină de sens? Există multe șanse să vă fi simțit așa. Potrivit unui articol publicat de Organizația Mondială a Sănătății, bazat pe o analiză de date statistice din țările Uniunii Europene, 27% din populația adultă cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani a experimentat cel puțin una dintr-o serie de tulburări psihologice pe parcursul unui an (incluzând probleme ce decurg din consumul de substanțe psihoactive, psihoze, depresie, tulburări de alimentație). Dar cifrele explodează dacă luăm în considerare și forme de depresie mai ușoare, precum tristețe sau anxietate pe care aproape toată lumea le trăiește din când în când.

Ar putea fi asta un punct de plecare pentru un business? Patru studenți români au demonstrat că da. Cu sprijinul profesorului lor și al mentorilor JA România, Alexandru Amarandei-Stănescu, Valentin Bucur, Matei Tita și Alexandru Sasu au găsit o modalitate de a combina spiritul antreprenorial și beneficiile sociale.

Antreprenorii convenționali măsoară de obicei performanța în profit și venituri, dar antreprenorii sociali se gândesc în primul rând la un beneficiu pentru societate. Ei caută soluții care să transforme viețile oamenilor și să contribuie la schimbare pentru o lume mai bună.

O idee inovatoare
Elevii de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” din București au venit cu o soluție pentru o problemă socială care afectează un număr tot mai mare de persoane: depresia și anxietatea. Ei au creat o aplicație smartphone ce oferă sprijin personalizat pentru oamenii care se confruntă cu stări psihologice negative sau care au probleme de comportament și de comunicare.

”Ne dorim ca aplicația Best Buddy să abordeze depresia si problemele legate de aceasta, cum ar fi anxietatea sau anti-sociabilitate. Ne-am gândit în special la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care au un risc mai mare de a dezvolta astfel de tulburări. Impactul social constă în schimbarea perspectivei utilizatorului asupra vieții de zi cu zi. Caracteristicile aplicației încurajează oamenii să devină activi și să se implice în activități sociale, să adopte o atitudine mai deschisă față de schimbările vieții, fie ele bune sau rele”, a declarant unul din membrii echipei.

Aplicația Best Buddy combină avantajele tehnologiei și consilierea psihologică pentru a deveni un companion loial și util pentru fiecare persoană care trăiește o criză personală.

Cum funcționează?
Aplicația Best Buddy influențează utilizatorii să-și schimbe percepțiile și comportamentul, folosind citate, imagini și îndemnuri motivaționale, dar și diferite provocări și teme, atent concepute cu ajutorul psihologilor.

Serverul aplicației preia informațiile transmise de către utilizatori prin intermediul unui formular de profil cu întrebări scurte și simple, cum ar fi: Sunteți angajat / student? Aveți mai multe responsabilități? Sunteți mulțumit de corpul dumneavoastră? Răspunsurile vor fi transmise către server și analizate, generând sfaturi, citate motivaționale, activități și exerciții adaptate pentru nevoile specifice ale utilizatorilor.

Elevii speră că aplicația lor va deveni o soluție eficientă pentru multe persoane care se simt singure, distrase, anxioase sau depresive și care nu își pot permite să  meargă la un terapeut. Astfel, echipa a descoperit o idee inovatoare de antreprenoriat social, care ar putea deveni un ajutor valoros pentru multe persoane se luptă cu depresia. Aplicația va fi disponibilă în curând pentru Android și iOS.

Caracteristicile acestei aplicații încurajează oamenii să devină activi și să se implice în activități sociale, să adopte o atitudine mai deschisă față de schimbările vieții, fie ele bune sau rele” - Alexandru Amarandei-Stănescu.