Antreprenoriat social: cum sa faci afaceri cu impact social

Nu e ușor să eviți parcursul unei afaceri în stilul ”business as usual” și să pornești pe calea antreprenoriatului social. E nevoie de mult curaj, abilități antreprenoriale și, cel mai important, de o anumită ”sensibilitate socială”, ce îți oferă o anumită apropiere și înțelegere a oamenilor și nevoilor lor.

E nevoie de curaj - pentru că întreprinderile sociale au, de obicei, un caracter inovator în ceea ce privește strategia, produsele, serviciile, procesul de producție și de comercializare; și e nevoie de ”sensibilitate socială”, pentru că antreprenorii sociali sunt capabili să identifice problemele endemice, categorii de oameni marginalizați și disfuncționalități sociale care îi inspiră în crearea de modele de afaceri ce integrează soluții pentru ameliorarea unor probleme locale sau globale.
Ei creează adesea noi job-uri pentru persoanele defavorizate, contribuind la coeziunea socială, reducerea inegalităților și dezvoltarea pieței muncii.

Momentul potrivit: acum
Antreprenoriatul social este o parte importantă a strategiei de creștere a Comisiei Europene. Este văzut ca o practică de afaceri menită să servească interesele UE (obiective sociale, societale, de mediu), mai degrabă decât maximizarea profitului. În felul acesta, oferă un model de business ce îmbină armonios nevoile financiare, sociale, culturale și de mediu.

Guvernele și sectorul public acordă din ce în ce mai multă atenție antreprenoriatului social, dar mai sunt multe de făcut. În România, conceptul de antreprenoriat social este încă nou. Deși există un potențial enorm pentru inițiativele de antreprenoriat social, antreprenorii se confruntă cu lipsa unui cadru legal și a unor reglementări clare. O altă provocare majoră este lipsa de oportunități de finanțare: creditele bancare sunt greu de obținut, iar întreprinderile sociale nu sunt eligibile pentru achiziții publice.

Educația este cheia
Tinerii au un rol crucial în aducerea antreprenoriatului social pe agenda publică și dezvoltarea lui. Ei au energie, gândire creativă, abilități digitale și pot valorifica cu ușurință potențialul unei noi abordări de business.
Dar, pentru a face acest lucru, tinerii trebuie să aibă cunoștințe de bază de business și finanțe, precum și o înțelegere generală a contexului, instrumentelor și oportunităților de antreprenoriat social. În pofida interesului tot mai mare și  a accesului crescut la educație antreprenorială, antreprenoriatul social rămâne dedicat aproape în totalitate cursurilor și programelor universitare.

JA România este una dintre puținele organizații din țară care au inclus inițiative de antreprenoriat social în activitatea sa, cu cea mai mare deschidere în domeniul educației. Chiar dacă reacția studenților și profesorilor s-a dovedit entuziastă, am observat că nivelul de conștientizare sau înțelegere a metodologiilor antreprenoriatului social rămâne foarte scăzut, arătând o nevoie crescută de a oferi profesorilor și elevilor noi instrumente și materiale, adaptate niveluri de complexitate și de vârstă corespunzătoare.

Economia socială este încă într-o etapă de dezvoltare, iar modelul de business al antreprenoriatului social trebuie să câștige relevanță și consistență. Sunt încă multe de făcut pentru a crea un context sustenabil pentru antreprenorii sociali, iar educația are un rol crucial în crearea de instrumente și în sprijinirea oamenilor pentru a descoperi mecanismele lor inerente și motivațiile necesare în crearea proiectelor de antreprenoriat social.