Mituri despre antreprenoriatul social: Cum să îi încurajăm pe elevi să pornească o afacere socială

Deși conceptul de antreprenoriat social este relativ nou în România, adolescenții sunt atrași de ideea de a se implica în proiecte educaționale sau chiar de a începe o afacere socială reală care să aibă impact în comunitatea locală.

Dar, datorită lipsei de cunoștiințe în domeniul afacerilor și a lipsei de experiență, aceștia se lovesc deseori de diverse mituri și nu reușesc să își pună în practică ideile. Ei au nevoie de încurajare și feedback sau sfaturi de la oameni cu experiență practică în companii sau de la antreprenori reali.

De exemplu, unul dintre aceste mituri este legat de faptul că întreprinderile sociale operează exclusiv în sectorul de caritate sau de asistență socială, ceea ce nu este adevărat. Întreprinderile sociale pot fi legate de orice domeniu și pot aborda diverse tipuri de probleme sociale, atât timp cât generează un impact social în cadrul comunității.

Elevii români implicați în proiectul Social Enterprise 360, au găsit motivația de  a face o diferență și de a schimba câteva aspecte negative din comunitățile lor prin proicete sociale, care au potențialul de a crea noi locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate, de a contribui la coeziunea socială, la reducerea ratei de șomaj și la reducerea inegalităților.